PRETUL GAZELOR, SUBIECT DE ANCHETA PARLAMENTARA
sâmbătă, martie 7, 2009 14:26Facturile la gaze sunt umflate, prin tot felul de tertipuri, cu minimum 25%, acuza vicepresedintele comisiei de abuzuri din Camera Deputatilor, Adrian Gurzau, care a strâns semnaturile pentru constituirea de urgenta a unei comisii parlamentare de ancheta.
♦ Banii în plus platiti de milioanele de consumatori români s-au regasit în profiturile companiilor de distributie, ai caror investitori au primit o facilitate speciala: sa-si plimbe profiturile prin Olanda, dupa care sa se întoarca, neimpozitate, ca investitii în România, arata vot.ro.
♦ Pretul facturii la gazele naturale pentru populatie ar putea sa scada cu minimum 25%, daca ANRE va obliga distribuitorii de gaze sa factureze corect si transparent cetatenii români, conform normelor din comunitatea europeana.
Asa cum „Gardianul” a relatat in exclusivitate in urma cu doua zile, fostul Guvern Tariceanu a majorat „pe sest” pretul la gaze pentru consumatorii interni, utilizand un tertip de calcul unic in Uniunea Europeana. Scumpirea a fost facuta in beneficiul distribuitorilor de gaze, in pofida faptului ca acestia aveau stipulat in contractul de privatizare ca nu vor majora pretul gazelor minimum 5 ani de la data achizitiei Distrigazurilor si chiar se angajasera sa reduca cu 15% tariful de distributie pentru prima perioada de reglementare. Toate aceste date se regasesc într-o nota pe tema pretului de facturare a gazului consumat de populatie, realizata de catre deputatul Adrian Gurzau, vicepresedintele comisiei de abuzuri din Camera Deputatilor. În urma acestor verificari, deputatul sustine ca a strâns deja semnaturile necesare pentru a constitui de urgenta o comisie parlamentara de ancheta privind modul în care milioanele de consumatori casnici sunt contorizati si facturati de catre companiile de distributie. Potrivit site-ului vot.ro, notele de fundamentare care au stat la baza emiterii si aprobarii Ordinelor cu privire la modalitatea de calcul al pretului gazelor sunt întocmite fara nicio justificare, iar la aceasta afirmatie sta marturie însusi declaratia presedintelui ANRE, precum si cea a directorului ROMGAZ, audiati în comisia de abuzuri, se mai arata în nota amintita. Adrian Gurzau a socilitat conducerii ANRE sa dispuna în regim de urgenta modificarea si completarea tuturor actelor normative privind domeniul gazelor, în sensul emiterii unui act normativ prin care sa se procedeze la o calculatie corecta a pretului gazelor.
Francezii de la Distrigaz Sud s-au „mutat” în Olanda
Potrivit vot.ro, compania Distrigaz Sud, privatizata în iunie 2005 cu Gas de France International Paris, si-a schimbat proprietarul doar dupa 10 luni. Astfel, pe 5 aprilie 2006, pachetul de 51% din Distrigaz Sud a fost transferat de la GDF International catre Romania Gas Holding BV Olanda. Masura schimbarii proprietarului dupa doar zece luni de la preluare este fara precedent în privatizarile importante din tara noastra. La aceeasi adresa din Olanda îsi are sediul si compania GDF Production Nederland, însa francezii au preferat sa creeze un holding special pentru afacerea din România, ca sa-si amenajeze fiscal profiturile obtinute la Distrigaz. Olanda nu este un paradis fiscal, caci impoziteaza afacerile, dar este o locatie preferata de marile companii, intrucat asigura conditii avantajoase pentru ca afacerea din diferite regiuni ale lumii sa-si pozitioneze holdingul pe teritoriul lor. Cea mai importanta facilitate este cea numita „participation exemption”, care permite ca toate veniturile trimise de companiile operationale la nivelul holdingului sa nu fie impozitate si banii sa poata fi reinvestiti integral. Adica, statul român a acceptat doar dupa zece luni de la privatizare ca profiturile obtinute sa treaca prin holdingul din Olanda, de unde sa fie reinvestite în România, fara sa mai fie impozitate. Profiturile înregistrate de Distrigaz Sud, în 2006 si 2007, s-au ridicat la 157 de milioane si, respectiv, 182 de milioane de lei. Ceea ce înseamna ca, în doar doi ani, GDF a obtinut peste 50 de milioane de euro, bani curati, cu care îsi poate respecta angajamentele investitionale asumate la privatizarea Distrigaz. Acum aflam ca o parte din acesti bani, pe lânga faptul ca scapa de impozitare, sunt, în proportie de 25%, venituri necuvenite.