Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

31 Decembrie 2022: Termenul pentru finalizarea contorizării/repartizării individuale pentru energia termică

vineri, octombrie 7, 2022 7:02
Postat in Noutati

Ordonanța 130/2022 pentru modificarea legii 121/2022 privind eficiența energetică stabilește că

(5) În imobilele de tip condominiu şi în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

 

În primul rând, atragem atenția că acest nou termen (31.12.2022) face parte din dintr-o serie de termene date anterior și nerespectate (hârtia suportă orice, acțiunea guvernamentală în implementarea/sprijinirea/finanțarea contorizării fiind practic absentă):

  • 31 iulie 2007 stabilit de HG 933/2004;
  • 30 septembrie 2009 stabilit prin HG 609/2007;
  • 31 decembrie 2014 stabilit prin legea 121/2014;
  • 31 decembrie 2021 stabilit prin legea 196/2021.

În atâția ani de când contorizarea și repartizarea individuală sunt obligatorii numărul apartamentelor contorizate este jenant de mic.

Cum s-a ajuns aici:

  1. Nu s-a respectat un principiu simplu și anume contorizarea simultan a tuturor surselor de energie (energie electrică, gaze naturale, energie termică). Astfel, la scările ce au avut montate repartitoare de costuri s-a constatat o creștere exponențială a consumului de gaze naturale acesta fiind „la comun”. Reacția consumatorilor de a utiliza energia necontorizată individual nu ar trebui să mire pe nimeni.
  2. Norma de repartizare, complexă, greu de interpretat la nivelul consumatorului a generat situații excepționale in care imaginea sistemului de repartizate a avut de suferit. O normă simplă, clară, ușor de explicat și aplicat este așteptată de câțiva ani. La momentul acesta se află în lucru la ANRE!
  3. O eroare deosebită a sistemului de repartizare a generat probleme apartamentelor/consumatorilor care se învecinează cu apartamente neîncălzite (consumatorii închizând complet robineții caloriferelor din diferite motivații). În astfel de situații, consumurile au crescut semnificativ pentru apartamentele locuite. O simplă prevedere legată de consumul pe părți comune care să descurajeze închiderea totală a robineților ar fi schimbat comportamentul consumatorilor.
  4. Dezinteresul autorităților locale față de avantajele contorizării/repartizării individuale este de neînțeles. Susținerea financiară a montării sistemelor de repartizare sau măcar a robineților cu cap termostat ar aduce reduceri importante ale sumelor plătite ca subvenții ale energiei termice. Practic, cele câteva sute de milioane (2-3) care s-ar putea economisii ar asigura amortizarea investiției în câteva sezoane de încălzire.
  5. Este evident că în următoarele 80 de zile nu se vor putea monta repartizoare în sute de mii de apartamente.
  6. În plină criză energetică, cu facturi prohibitive la energie nu putem solicita proprietarilor să investească și în repartizare.

 

Având în vedere cele de mai sus, solicităm:

  1. Prorogare termenului de 31.12.2022;
  2. Susținerea financiară de urgență, de către bugetul național/local a unui program național/local referitor la contorizarea/repartizarea individuală! Se poate începe cu montarea robineților cu cap termostatic;
  3. Susținerea contorizării individuale a gazelor în paralel cu montarea sistemelor de repartizare;
  4. Respectarea parametrilor serviciului de încălzire furnizat pentru ca sistemele de repartizare să aibă ce repartiza;
  5. Echilibrarea instalatiilor odata cu montarea sistemelor de repartizare.
  6. Norma de repartizare și cea de montare a sistemelor de repartizare să acorde atenție deosebită clădirilor cu număr mare de deconectări individuale. Într-un bloc în care există multe apartamente de deconectate de la sistemul centralizate de încălzire repartizarea este extrem de complicată și naște controverse;
  7. Revenirea la respectarea principiului: o clădire un sistem de încălzire care, în fond, este doar o recunoaștere a legilor fizicii.
|