Domnului Primul – Ministru al Romaniei- dl. Victor Ponta Ministrului Economiei – dl. Varujan Vosganian Avocatului Poporului – dl. Anastasiu Crisu Mihai Mereuta – Presedinte LIGA HABITAT
luni, iunie 3, 2013 16:16 Ne adresam dumneavoastra in speranta ca ne veti sprijini in demersul nostru de a inlatura o mare nedreptate ce s-a comis proprietarilor care locuiesc in cladirile de tip condominiu, care au in dotare ascensoare pentru persoane.
In anul 2010 Ministrul Economiei , dl. Adrian Videanu a emis Ordinul nr. 1404 publicat in M.O. partea I nr. 634 din 9 septembrie 2010, prin care stabilesc conditiile si cerintele tehnice pentru autorizarea functionarii , supravegherea si verificarea tehnica in utilizare , investigatii cu caracter tehnic , intretinerea si repararea ascensoarelor.
Prin acest ordin , la articolul 84, se instituie obligativitatea detinatorului de a efectua verificarea tehnica in utilizare la sfarsitul duratei de viata a ascensorului , atunci cand aceasta este stabilita prin documentatia tehnica sau la expirarea duratei normale de functionare prevazuta de H.G. nr. 2139/2004.
Aceasta prevedere atrage in consecinta serioase neplaceri detinatorilor colectivi , pe baza cotei indivize , a ascensoarelor pentru persoane din cadrul condominiilor respective si anume:
- expertiza tehnica trebuie executata numai de C.N.C.I.R. (Compania Nationala pentru controlul cazanelor si instalatiilor de ridicat) contra unei sume cuprinse intre 3000 – 5000 lei. Aceasta se dovedeste a fi inutila atata timp cat in cuprinsul ordinului nu sunt prevazute verificarile obligatorii ce trebuie sa fie executate , modalitatea de executie , precum si responsabilitatea expertului in cazul in care , in urma avizului de conformitate dat , se produc avarii sau accidente la ascensoarele expertizate;
- cand s-a stabilit aceasta obligatie nu s-a avut in vedere faptul ca in perioada de exploatare proprietarii au suportat costurile financiare pentru inlocuirea pieselor uzate. In prezent , aceste ascensoare mai au in componenta maxim 10 – 15 % din piesele cu care au fost dotate initial , unele piese , ansambluri si subansambluri , fiind inlocuite de mai multe ori , in cadrul perioadei de functionare.
- Ascensoarele pentru persoane din cladirile tip condominiu nu sunt aducatoare de venit, ele contribuind la usurarea accesului proprietarilor si , in special , a persoanelor cu diferite afectiuni , in propriile apartamente;
- Majoritatea detinatorilor colectivi ai ascensoarelor de persoane au un nivel de venituri scazut , care nu le permit suportarea unor astfel de cheltuieli , fiind mult mi rentabil ca eforturile financiare sa fie dirijate pentru sustinerea inlocuirii pieselor si subansamblurilor defecte , contribuind in mod direct la ridicarea sigurantei in exploatare;
- In prezent , peste 95 % din ascensoarele pentru persoane , montate in condominiile din municipiul Buzau , au termenul de viata sau durata de functionare expirate , unii proprietari fiind deja obligati sa plateasca sume imense pentru expertiza , care se executa printr-o simpla vizualizare.
Fata de cele prezentate solicitam emiterea unui ordin care sa reglementeze modul de actiune in acest domeniu , facandu-se diferenta intre tipul de proprietate asupra ascensoarelor ce functioneaza in cladirile tip condominiu si cele care functioneaza in cadrul institutiilor de stat sau private.
In scopul cresterii gradului de siguranta in exploatare , intreaga activitate de control, verificare si reparare , sa intre in competenta firmelor autorizate in acest scop de catre I.S.C.I.R..
In continutul actului normativ pe care il veti emite , sa se instituie obligativitatea pentru firmele de intretinere autorizate , ca in baza programului intocmit la nivel national , sa se preocupe de instruirea , autorizarea si reautorizarea personalului sub directa supraveghere a reprezentantilor I.S.C.I.R. .
Detinatorii colectivi sa fie obligati sa incheie contract de mentenanta cu o firma autorizata pentru intretinere si reparatii , iar la solicitarea acesteia sa ia masuri pentru alocarea fondurilor necesare inlocuirii pieselor defecte.
I.S.C.I.R. va urmari permanent modul in care atat firmele autorizate , cat si detinatorii colectivi se achita de obligatiile contractuale ce le revin stabilind , totodata , masurile ce se impun.
Avand convingerea ca demersul nostru , bazat pe problemele reale cu care sunt confruntati proprietarii in acesta perioada de criza economica , veti stabili cele mai eficiente masuri care sa contribuie atat la cresterea sigurantei in exploatare a ascensoarelor , cat si la diminuarea cheltuielilor facute de proprietari in acet scop.
Cu stima si deosebit respect !
PRESEDINTE U.A.P. Buzau,
Col.(r) Gheorghe Tanasescu