Curtea de Conturi Europeană critică proiectele de eficiență energetică
marți, ianuarie 15, 2013 16:53Un audit a constatat că proiectele de eficiență energetică finanțate de UE nu sunt eficiente dpdv al costurilor.
Proiectele examinate de Curtea de Conturi au fost realizate în Republica Cehă, Italia și Lituania.
Aceste țări au primit fonduri UE pentru astfel de proiecte în perioada 2007-2013.
Autoritățile naționale au utilizat fondurile pentru renovarea clădirilor, dar cheltuielile vor fi recuperate în medie, in 50 de ani, se precizeaza in raport.
În unele cazuri, economiile nu vor apărea până la 150 de ani. O astfel de întârziere ar merge dincolo de durata de viață preconizată a clădirilor în cauză.
Într-un pachet amplu de masuri, UE și-a stabilit obiectivul de a crește eficiența energetică cu 20% până în 2020.
Negociatorul șef al Parlamentului European pe această temă, europarlamentarul Claude Turmes, a declarat că auditorii au dreptul de a face apel pentru o mai bună selecție a proiectelor și o mai bună evaluare.
"Transparența poate fi îmbunătățita. Avem nevoie de o mai mare prioritate politică pentru eficiența energetică, precum și de personal calificat pentru a dezvolta politici naționale și de a face planificarea proiectelor mai bine", a declarat Claude Turmes pentru BBC News.
Auditorii au evaluat un eșantion de 24 de proiecte de eficiență energetică co-finanțate de către Fondul de Coeziune și Fondul European de Dezvoltare Regională, guvernele naționale, contribuind cu un procentaj de investiții.
Auditorii spun Comisiei Europene, care alocă fondurile UE bugetare, ca ar trebui să se asigure că astfel de proiecte sunt supuse unei evaluari a nevoilor în primul rând, și că monitorizarea adecvată pentru cost-eficiență se face.
Raportul deplange lipsa audituri energetice ce nu sunt obligatorii în Italia și Lituania. În Republica Cehă, în cazul în care acestea sunt necesare, opțiunile recomandate de investiții au fost mult prea costisitoare.
În septembrie anul trecut UE a adoptat o nouă directivă privind eficiența energetică, pentru a ajunge la obiectivul de economisire de 20%.
Aceasta impune companiilor energetice de a reduce cu 1,5% anual cantitatea de energie pe care o vând clienților și solicită autorităților naționale sa renoveze cel puțin 3% din clădirile publice.
Domnul Turmes spune eficiența energetică va fi mai importantă în următoarea rundă a fondurilor de coeziune a UE, pentru perioada 2014-2020. El a precizat ca directive 27/2012 prevede un process de raportare pentru fiecare stat membru ceea ce adduce o mai stricta monitorizare a UE a performanței masurilor de eficiență energetică. Fiecare țară va trebui să prezinte planul său de eficiență energetică in aprilie.
COST EFFECTIVENESS OF COHESION POLICY INVESTMENTS IN ENERGY EFFICIENCY