Care este diferenta de pret intre polistirenul de proasta calitate neignifugat, folosit uneori la termoizolatii si cel ingnifug?
sâmbătă, iulie 14, 2012 14:01Care este diferenta de pret intre polistirenul de proasta calitate neignifugat, folosit uneori la termoizolatii si cel ingnifug?
ROMEPS
Diferentele de pret pot merge pana la 20%, intre un polistiren de buna calitate (conform) si unul de proasta calitate -neconform cu standardul european in vigoare (SR EN 13163).
Standardul in cauza face referire, in principal, la doua lucruri atunci cand catalogam un polistiren expandat ca fiind bun sau prost (conform sau neconform):
– rezistenta la compresiune, valoare in kilo pascali.
Fiecare sortiment in parte trebuie, conform standardului in cauza, sa aiba o anumita rezistenta la compresiune. Aceasta se obtine prin folosirea unei anumite cantitati de materie prima care trebuie/ar trebui sa fie folosita pentru producerea unui metru cub de polistiren expandat pentru termoizolatii. Pe scurt, densitatea (kilograme per metru cub) conteaza. Fara o densitate rezonabila nu se poate obtine o rezistenta la compresiune in conformitate cu standardul european. Aici este locul in care consumatorul final ar trebui sa verifice.
Efecte ale utilizarii unui polistiren neconform: izolatie mult mai proasta, un material instabil (sfaramicios) fapt care poate conduce la desprinderea intregului sistem de fatada.
– ignifugarea.
Placile termoizolante pentru constructii trebuie sa fie ignifugate. Ignifugarea reprezinta un tratament chimic special la care este supusa materia prima la producatorul de granule, astfel incat atat acestea cat si produsul finit (polistirenul pentru izolatii) sa nu arda cu flacara deschisa. Un polistiren expandat ignifugat nu va arde niciodata, se va topi fara flacara.
Desigur, materia prima ignifugata este mai scumpa decat cea neignifugata. Producatorii care doresc sa obtina un cost de productie pot fi tentati sa faca si aici rabat. Polistirenul neignifugat poate intretine incendiile!
Polistiren expandat neignifugat se foloseste la ambalaje electrocasnice, ambalaje alimentare, ambalaje pentru mobilier, etc.
Care sunt normele/reglementarile in domeniu din Romania? Dar din UE? Firmele care se ocupa de anvelopare trebuie sa respecte standarde cu privire la calitatea polistirenului?
Normativul la care toti producatorii din Romania ar trebui sa se raporteze este standardul european SREN 13163. In alte tari (Austria, Germania) pe langa SREN 13163, mai exista si norme interne de tara care clarifica, pe intelesul fiecarei tari, normativul european. Sau chiar impun standarde mai ridicate. In Austria, de exemplu, norma interna de tara impune ca polistirenul pentru fatada sa aiba o densitate de 15 – 18 kg per metru cub. Astfel, acolo e foarte simplu. Fiecare cetatean poate sa cumpere produsul, sa-l cantareasca si sa constate daca este bun sau nu. In Romania confuzia este foarte mare. Nimeni nu poate determina in santier sau la magazin calitatea produsului pentru ca parametrul numit "rezistenta la compresiune" poate fi determinat numai in laboratoare sofisticate.
Cei care ar trebui sa respecte, in primul rand, normele referitoare la calitate sunt producatorii de polistiren expandat. O problema o reprezinta contractarea lucrarilor la preturi foarte mici, astfel presiunea transmitandu-se asupra pretului si calitatii materialelor utilizate. Polistirenul expandat reprezinta mai mult de jumatate din costul materialor dintr-un termosistem iar asta, impreuna cu legislatia care nu ofera o cheie de control al calitatii materialului, poate conduce la rabaturi serioase la calitatea polistirenului.
Cum trebuie montat polistirenul pe blocuri?
O prima greseala de montaj foarte frecvent intalnita este lipsa instalarii profilului metalic de soclu cu picurator care are un rol multiplu atat de protectie a termoizolatiei la partea inferioara, de stabilire si ghidare a planeitatii si de prevenire a prelingerii apei de pe fatada pe soclu. De asemenea coltarele de ghidaj (soclu), colt cu plasa sau de rost cu dilatare previn aparitia si extinderea unui eventual incendiu.
Lipirea incorecta este de asemenea o practica foarte intalnita. Motivata fiind de neplaneitatea fatadelor, lipirea efectuata in puncte de material poate duce pe linga pierderile de caldura cauzate de ventilarea din spatele placilor si la propagarea unui eventual incendiu care ar porni din interiorul cladirii prin crearea unei zone cu tiraj. Se recomanda lipirea pe conturul placilor cu cateva puncte de material pe placa sau daca nu e posibil atunci la fiecare delimitare de nivel, aplicarea unui cordon pe placile din zona respectiva.
Testele facute in Germania si Austria arata ca polistirenul conform se incadreaza in toate normele europene de protectie contra incendiilor.
Recomandam cumparatorilor sa solicite si documente care sa ateste testarea la foc a produselor din polistiren dar si sa verifice prin cantarire daca doua produse sunt comparabile.
Atentie: codul de produs care contine sirul de caractere trebuie sa fie identic la inscriptia CS (10) 70 cu compresiunea declarata adica 70 kPA.
ROMEPS, Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania,
este afiliata EUMEPS, organizatia europeana de profil.