Comunicat 20 August 2011
duminică, august 21, 2011 15:10Guvernul insista si retine contravaloarea asigurarii obligatorii a locuintelor din
ajutorul social acordat in baza Legii privind venitul minim garantat
In luna iulie, semnalam faptul ca intr-un proiect de Hotarare de Guvern era prevazut ca beneficiarilor Legii privind venitul minim garantat li se vor „deduce din suma cuvenită ca ajutor social” contravaloarea primelor de asigurare obligatorie a locuintelor.
Reamintim faptul ca sistemul de asistenta sociala din Romania asigura un venit de 1 dolar pe zi pentru fiecare persoana asistata. Acest nivel este similar unei tari africane bantuite de foamete de decenii intregi.
In ciuda observatiilor transmise, obsesia acestui Guvern de a ii impovara si mai mult pe beneficiarii de venit minim garantat s-a concretizat prin HG pentru modificarea art.50 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 586, din 18 august 2011).
In aceasta se prevede ca:
„(3) Prima de asigurare se deduce din suma cuvenită ca ajutor social. Suma dedusă nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social. În situaţia în care din prima plată a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrală reprezentând prima de asigurare, deducerea se reportează şi asupra drepturilor ulterioare, până la concurenţa valorii integrale a primei de asigurare. (…)
(10) În situaţia în care dreptul la ajutorul social încetează înainte de recuperarea integrală a sumelor reprezentând prima de asigurare, familia, respectiv persoana singură care a beneficiat de ajutorul social au obligaţia de a achita agenţiei teritoriale diferenţa rămasă în termen de maximum 3 luni de la încetarea dreptului.”
Conform estimarilor Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, suma necesara pentru a sustine plata asigurarii obligatorii a locuintelor este de 4 (patru) milioane lei (aprox. 1 milion de euro).
- Statul roman nu este in stare sa planifice si sa directioneze fondurile publice pentru sustinerea, intr-o perioada atat de dificila, a celei mai defavorizate categorii sociale.
- Statul roman apeleaza la deducerea acestei sume din cuantumul ajutoarelor sociale pe care le acorda in baza prevederii constitutionale conform careia „Statul trebuie sa asigure un nivel decent de trai”. Aceasta deducere vine in contradictie cu insusi principiul legii venitului minim garantat pentru ca din suma minima garantata de lege va fi retinuta contravaloarea asigurarii obligatorii.
- Statul roman taie din ajutoarele sociale pentru a directiona banii ramasi catre investitii inutile.
Venitul minim garantat s-a transformat in asigurarea platita garantat. Prin aceasta masura, 70.000 de persoane singure sau familii vor fi afectate de reducerea ajutorului social.