Comunicat 18.01.2011
marți, ianuarie 18, 2011 14:20Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara salută iniţiativa Uniunii Notarilor Publici din România de a nu bloca autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare a apartamentelor în cazul în care nu se prezintă certificatul energetic.
Certificatul energetic nu rezolvă problemele imobilelor construite înainte de anul 1989, ci rezolvă o problemă de altă natură pentru o categorie profesională (auditorii energetici), care pretinde asigurarea obiectului muncii, pe baza faptului că sunt multe persoane cu această profesie, de parcă în România nu ar fi milioane de oameni cărora nu li se asigură un loc de muncă imediat după terminarea şcolii sau a facultăţii.
Aducem la cunoştinţa cetăţenilor Hotărârea Uniunii Notarilor Publici din România nr. 335/17.12.2010, care, în mod corect înţelege să aplice Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, fără a forţa pe cei ce vor să încheie un contract de vânzare-cumpărare să dobândească un certificat energetic, atât timp cât aceştia consimt în faţa notarului public să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii.
Considerăm, deci, că un cumpărător poate observa cu destulă uşurinţă dacă apartamentul pe care intenţionează să-l cumpere are sau nu geamuri termopan, dacă imobilul a fost sau nu reabilitat şi că nu este nevoie ca, pentru acest lucru, să dea o sumă de bani care nu se justifică.
Informaţii suplimentare referitoare la Legea nr. 372/2005 sau Hotărârea Uniunii Notarilor Publici din România nr. 335/17.12.2010 se pot obţine de la Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara.
Cu deosebită consideraţie,