Stoparea vanzarii locuintelor ANL destinate inchirierii si demararea parteneriatelor public private in constructia de locuinte!
miercuri, octombrie 27, 2010 11:22Ref: Directorul adjunct al ANL, Liviu Marchiş, a declarat că din cauza crizei economice cu care se confruntă ţara, resursele bugetare pentru construcţia unor astfel de locuinţe pentru tinerii cu vârste până în 35 ani vor fi mult diminuate, singura soluţie de continuare a programului fiind aceea de a determina actualii deţinători de spaţii să le achiziţioneze.
Asociatia Romana pentru Locuinte – CASA PLUS si Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat
cer autoritatilor stoparea vanzarii locuintelor ANL destinate inchirierii si demararea
parteneriatelor public private in constructia de locuinte!
In fiecare an constatam invariabil solutii „inedite” cu privire la vanzarea apartamentelor destinate inchirierii, construite in Programele A.N.L.!
Stim ca:
- Mii de familii (tineri, cazuri sociale, evacuati din casele nationalizate s.a.) asteapta pe tot felul de liste sa le vina randul la o locuinta oferita spre inchiriere;
- Pretul chiriilor pe piata libera este unul dintre cele mai mari din Europa (raportat la metru patrat inchiriat);
- Nu putem discuta de mobilitatea fortei de munca atat timp cat nu-ti poti permite sa-ti schimbi locul de munca in alta localitate deoarece dintr-un salariu mediu inchirierea unui spatiu de locuit devine greu de realizat;
- Zeci de cazuri „sociale” – beneficiare ale locuintelor oferite spre inchiriere – devin intr-un an, doi „povesti de succes”, oferindu-se sa achite zeci de mii de euro pentru locuintele respective;
- Ziarele abunda de cazuri in care sunt semnalate subevaluari ale locuintelor oferite spre vanzare;
- Rata oficiala a inchirierilor pe piata libera este de 6-7% din fondul locativ, in realitate ea ajungand la 19% (diferenta reprezentand inchirieri nedeclarate in care efectiv chiriasi nu au nici un drept).
Fara un fond locativ destinat inchirierii (de minimum 30-40 % din totalul fondului locativ), presiunea pe piata libera va face prohibitiv costul inchirierii pentru o familie cu venituri medii!
Normal ar fi ca statul sa ii sprijine cu prioritate pe cei care doresc o locuinta cu chirie si numai dupa ce fiecare cetatean va avea acces la o locuinta, sa ii sprijinim pe aceia care isi pot permite sa achizitioneze si sa intretina o proprietate. Tinerii care trebuie sa fie foarte mobili pe piata muncii nu se leaga de o proprietate (ce faci in situatia in care trebuie sa iti schimbi locul de munca de la Cluj la Bucuresti?!). In prezent, nu mai este valabila situatia in care aveai un singur loc de munca 30-40 de ani, de la care te si pensionai!
Toate politicile promovate la nivelul Uniunii Europene vizează asigurarea accesului fiecărui cetățean la o locuință decentă pe care să și-o poată permite ca o condiție esențială pentru dezvoltarea economică și coeziunea socială.
Mai mult Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 65/2010 permite realizarea parteneriatelor publice private in constructia de locuinte!
Asociatia Romana pentru Locuinte – CASA PLUS, partenera a Ligii Habitat, solicita de mai bine de 1 an realizarea de parteneriate public private pentru constructia de locuinţe destinate închirierii la preturi accesibile în colaborare cu autoritatile locale din diferite orase ale României. In contextul dezvoltarii sectorului public de inchiriere a locuintelor sociale, initiativa de fata este in acord cu politicile in domeniu si respecta principiile de piata, eficienta economica si eficienta sociala.
Totusi reprezentantii statului practica aceeasi strategie invechita si nu tin cont de solutii ce de zeci de ani se aplica cu succes in tarile membre UE!
Consideram ca masurile de vanzare a locuintelor oferite inițial spre inchiriere reprezinta o grava eroare care se perpetueaza de ani de zile si solicitam stoparea acestor practici!
Cu deosebit respect,
Director executivTatiana MUSTEATA |
PRESEDINTE Mihai MEREUTA |