DIN LAC IN PUT
miercuri, august 11, 2010 20:45Cam asa s-ar traduce aparitia O.U.G. numarul 69/30.06.2010, privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit ca finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.
Initial ne-am bucurat, crezand ca actul normativ va elimina din birocratia excesiva manifestata pe parcursul derularii tuturor fazelor acestui program si ca asociatiile de proprietari vor ajunge mai rapid la lucrarile de executie a reabilitarii.
Nu era suficienta bataia de joc a autoritatilor publice locale (cel putin cum s-a manifestat la Arad) fata de asociatiile inscrise in program caci iata si guvernul actual da lovitura de gratie doritorilor de reabilitare, retragandu-si cotele de participare.
Asadar executivul nu va mai participa cu cota de 50% din valoarea reabilitarii iar autoritatile administratiei publice locale putand finanta din sursele sale, 30% din valoarea costului reabilitarii. Deci primariile nu vor mai fi obligate sa finanteze lucrarile, acestea fiind optionale, in functie de resursele sale. La Arad, nu este greu de ghicit pe ce pozitie se va situa primaria, care nici pana acum nu era dornica sa participe la finantarea acestui program.
Asociatiile de Proprietari isi vor plati expertiza tehnica, certificatul de performanta energetica si auditul energetic, documentatia pentru autorizarea lucrarilor de interventie, proiectul tehnic si bineinteles executia integrala a lucrarii.
Asociatiile vor putea sa contracteze credite cu garantia statului, pe o perioada de 5 ani. Guvernul va plati integral dobanda si va fi garant. Toate procedurile vor fi desfasurate de asociatia de proprietari. Hotararea pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica si de contractare a imprumutului bancar, se va lua cu votul a minimum 90% din membrii asociatiei. In cazul imobilelor inscrise in programul desfasurat in baza O.G. 18/2009 si care au primit pana acum finantare, acestea beneficiaza de prevederile vechiului program de reabilitare.
Sunt mentionate in ordonanta conditiile de eligibilitate a asociatiei si respectarea conditiilor din normele de creditare a finantatorului. De aceste imprumuturi pot beneficia si proprietarii locuintelor unifamiliale, persoane fizice, la cladirile de locuinte construite si receptionate pana la sfarsitul anului 2000.
Justificarea adoptarii acestui act normativ sta in degravarea bugetului de stat.
Sugeram autoritatilor locale sa intervina la M.D.R.L. pentru asigurarea fondurilor necesare reabilitarii tuturor celor 58 de blocuri care au fost aprobate prin H.C.L. numarul 62/2009.
Vicepresedinte U.L.A.L. Arad
Arion Vasile