Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Arhiva pentru mai 31st, 2024

Conferinţa națională a asociațiilor de proprietari Politici Europene în domeniul Locuirii Perspective Europene – Realități Locale

vineri, mai 31, 2024 9:25

Vineri, 24 mai, ora 09.00, la București, Liga Națională a Asociațiilor de Proprietari Habitat cu sprijinul Asociației Române pentru Locuințe Casa Plus, a organizat Conferința națională a asociațiilor de proprietari.

Din 1991 membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari se întâlnesc anual pentru a dezbate teme actuale cu impact în problematica locuirii.

Temele abordate în acest an au fost

  1. Locuințe în siguranță
  2. Asigurarea locuintelor
  3. Politici europene în domeniul locuirii – Perspective Europene – Realități Locale.
  4. E-factura la asociațiile de proprietari
  5. Îmbunătățirea cadrului legal ce guvernează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Stadiul proiectelor pentru completarea și modificarea Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor

 

Au participat

  • membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari din 21 de județe și municipiul București
  • parlamentari, demnitari, reprezentanti ai autorităților publice locale și centrale
    • SILVIA DINICĂ – SENATOR
    • SEBASTIAN BURDUJA – MINISTRUL ENERGIEI
    • BOGDAN GHINEA – MDLPA
    • IONUT STROE – DEPUTAT
    • OANA CAMBERA – DEPUTAT
    • ALIN APOSTOL – DEPUTAT
    • AURELIAN BOCAN – COMISAR SEF DE POLITIE – DGPMB
    • ȘTEFAN STAN – COMISAR DE POLITIE – IGPR-ICPC
    • ANDREI CRECI – DIRECTOR ADITBI
    • CLAUDIU CREȚU – DIRECTOR ELCEN
    • CONSTANTIN FLOREA – PRIMARIA SECTORULUI 6
    • CRISTIAN ANTON – TERMOENERGETICA
    • BOGDAN RADOI – ISTA ROMANIA
  • Reprezentantți mass-media
  • Specialiști

 

I. Locuințe în siguranță

  • În cadrul campaniei pentru prevenirea criminalității, cu accent pe furturile din locuințe, reprezentanții IGPR – ICPC și cei ai DGPMB au prezentat soluții pentru creșterea siguranței locuințelor și pentru evidența proprietarilor din imobil (cartea de imobil).

II. Asigurarea locuințelor

  • Au fost prezentate situații legate de asigurarea obligatorie a locuințelor și alte tipuri de produse de asigurare cum ar fi ar fi răspunderea civilă.

III. Politici europene în domeniul locuirii – Perspective Europene – Realități Locale

  • Au fost prezentate câteva dintre finanțările europene cu rezultate remarcabile în creșterea calității locuirii la bloc și nu numai.
  • Printre problemele ridicate semnalate au fost
    • Eligibilitatea asociațiilor de proprietari la accesarea acestor fonduri
    • Lipsa abordării integrate asupra clădirilor. Astfel finanțările sunt gestionate de mai multe instituții / ministere / autorități- Ministerul Dezvoltării, Ministerul energiei, Ministerul mediului, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Administrația Fondului pentru Mediu etc
    • Astfel, putem discuta de o intervenție pentru creșterea eficienței energetice a clădirii, alta pentru consolidare, o revenire pentru panouri fotovoltaice / solare, înlocuirea ascensoarelor, a conductelor verticale și. orice altă soluție tehnică actuală care nu exista acum 60 de ani, când a fost construit majoritatea fondului locativ. De exemplu – ventilarea centralizată a clădirii cu recuperare de căldură. Solicităm posibilitatea de a aborda integrat aceste lucrări prin intermediul unor contracte de performanță energetică care să asigure o finanțare mixtă și o implicare mai mare a proprietarilor. Sistemul actual și-a arătat limitele.

IV. E-factura la asociațiile de proprietari

  • Problemele generate de aplicarea E-factura la asociațiile de proprietari sunt multiple.
    • În primul rând impunerea acestei obligații dovedește necunoașterea situației reale din teritoriu. Este inacceptabil să consideri că, în toate cele peste 80.000 de asociații de proprietari din sute de municipii și orașe, vom găsi acces la internet, semnătură electronică, SPV, cunoștințe avansate de operare a calculatoarelor… când în realitate, în marea majoritate a orașelor există procente semnificative de apartamente nelocuite (foarte mulți dintre vecinii noștri sunt plecați la muncă în străinătate), nu mai funcționează demult asociațiile de proprietari.
    • Pe lângă problemele acestea apar și răspunsurile contradictorii primite de către aceia care, pe bună dreptate, îngrijorați de apropierea termenului, s-au adresat autorităților. Am solicitat ANAF / MINISTERUL FINANȚELOR să clarifice dacă este obligatorie înrolarea în e-factura pentru asociațiile de proprietari. Am primit răspunsuri contradictorii iar de la Ministerul Finanțelor Publice nu am primit răspuns. Parlamentarii prezenți în cadrul conferinței ne-au asigurat că vor face demersuri pentru a obține în cel mai scurt timp clarificări din partea Ministerului Finanțelor Publice, cu toții considerând că această înrolare în e-factura ar trebui să fie voluntară, acolo unde există resursele necesare (de calificare și bineînțeles, resursele tehnic – acces la internet și un calculator performant).

Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să primim răspuns la solicitările noastre cu privire la aceste clarificări și bineînțeles să se elimine obligațiile..

Notă Ascultând argumentele participanților domnul deputat Ionuț Stroe s-a consultat cu șeful de cabinet al ministrului de finanțe și a informat audiența că se dorește ca, până la termenul în care E-Factura va deveni obligatorie, asociațiile de proprietari să fie exceptate.

 V. Îmbunătățirea cadrului legal ce guvernează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Stadiul proiectelor pentru completarea și modificarea Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor

  • La mai puțin de un an de la publicarea Legii 196/2018 privind privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor  în Monitorul oficial era clar că aveam 2 soluții
    1. Abrogarea acestei legi care bănuiam că care avea să aducă prejudicii majore organizării și funcționării asociațiilor de proprietari
    2. sau modificarea radicală a acestui a acestei legi parcurgând toate etapele necesare în parlament
  • În 2019 s-a constituit un Grup de lucru în cadrul Comisiei pentru administrație publică de la Camera Deputaților pentru discutarea propunerilor de modificare a acestei legi.
  • Pe circuitul parlamentar au existat 2 proiecte inițiate de parlamentari USR și PSD. Comisia pentru administrație publică de la Camera Deputaților s-a luat decizia ca propunerile de modificare să fie discutate pe proiectul PSD.  
  • Au avut loc zeci de întâlniri în format fizic sau online care au arătat un singur lucru -pozițiile ireconciliabile între propunerile membrilor și reprezentanților asociațiilor de proprietari din toată țara și punctele de vedere transmise de către Ministerul Dezvoltării. Marea majoritate a punctelor de vedere exprimate de către membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari au fost respinse de către reprezentantul  Ministerului Dezvoltării fără argumente plauzibile care au determinat deputații să nu mai țină cont chiar de cea ce la început au fost de acord.Discuțiile interminabile, dezbaterile întrerupte și reluate de câteva ori au arătat lipsa de întelegere a problemelor ridicate.
  • În ultimul an, activitatea în cadrul Comisiei și corespondența avută de membrii comisiei cu Ministerul Dezvoltării nu a fost comunicată către Liga Habitat. Lipsa de transparență, modul de a decide în cazul anumitor prevederi, revenirea asupra unor decizii luate ne-au arătat că, în final, din păcate, doar punctele de vedere exprimate de Ministerul Dezvoltării au ecou în votul unor parlamentari din cadrul grupului de lucru.
  • Revenim cu rugămintea ca, măcar în parte, din cele peste 200 de propuneri selectate și transmise, să se adopte de urgență pentru a rezolva un minim necesar dintre problemele generate de această lege extrem de slabă.
  • Nu putem înțelege cum această lege inițiată acum câțiva ani de către Ministerul Dezvoltării să aibă chiar din partea Ministerul Dezvoltării extrem de multe propuneri de modificare? Când specialiștii din cadrul ministerului au știut ce fac atunci când au propus proiectul legii 196 sau acum când propun zeci de modificări la acest proiect?
  • Poziția noastră a fost clară în tot acest timp. Legea este atât de slabă încât trebuie abrogată și pe baza articolelor din codul civil trebuie reconstruit un act normativ simplu, clar, ușor de aplicat care să aibă norme metodologice de aplicare. Mai mult, dacă se dorește, se poate face un ghid care să întrunească referirile la legislația conexă care este aplicată de asociațiile de proprietari. În niciun caz dubla reglementare nu este normală nu credem că în această lege trebuie să se regăsească prevederi care sunt în alte acte normative.
  • Referitor la această lege toți reprezentanții asociațiilor de proprietari participanți la Conferință au scos în evidență gravele probleme create de aceasta.
  • Reprezentantul Ministerului Dezvoltării a precizat că de când Grupul de lucru din cadrul Comisiei pentru administrație publică de la Camera Deputaților și-a încetat activitatea, în iunie 2022, și până acum s-au primit foarte multe propuneri de modificare inclusiv de la parlamentari, deși aceștia aveau posibilitatea să le prezinte grupului de lucru unde fiecare partid parlamentar a avut câte doi reprezentanți mai puțin minoritățile care au avut un singur reprezentant. Toate aceste propuneri nu au fost transmise și membrilor Grupului de lucru. Atât parlamentarii prezenți cât și reprezentanții asociațiilor de proprietari au fost nemulțumiți de faptul că ei nu sunt informați în legătură cu propunerile venite după ce că Grupul de lucru și-a încetat activitatea, propuneri care au ajuns la Ministerului Dezvoltării.

 

  • Așteptăm de urgență abrogarea sau modificarea radicală a acestei legi!!!

 

Multumim tuturor participanților pentru ințelegere și sprijin!
Pentru informații suplimentare:

Va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborare si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.

 

Mihai Mereuta

Presedinte

LIGA ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI
HABITAT

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU LOCUINŢE
CASA PLUS

Acest post a fost postat in categoria: Noutati