Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Arhiva pentru iulie 30th, 2010

Comunicat de presa din data 15.07.2010

vineri, iulie 30, 2010 10:29

Comunicat de presa din data 15.07.2010

Plata părţilor comune – obligaţia contractuala a tuturor locatarilor

dintr-un condominiu

Pentru toţi utilizatorii sistemului centralizat de încălzire centrală este evident că recentele informaţii referitoare la creşterile neprevizionate ale costului combustibilului pentru încălzire şi respectiv prognozată diminuare a subvenţiilor acordate populaţiei de autorităţile publice locale vor dubla preţul energiei termice şi deci implicit a costurilor de încălzire şi preparare a apei calde.

Părţile comune, şi mai exact valoarea procentului acestora din totalul energiei termice înregistrate de contorul de branşament, sunt unele din problemele intens dezbătute in ultimele zile. Interesul privind stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună este pe deplin justificat pentru că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare cuprinse în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230 /2007 a asociaţiilor de proprietari, nici-un proprietar  de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Proprietarii apartamentelor şi/sau a spaţiilor cu altă destinaţie cunosc că cheltuielile cu consumurile comune de energie termică din spaţiile aflate în proprietate comună cuprind cheltuielile aferente consumurilor de energie termică disipate de radiatoare, conductele şi coloanele de distribuţie ale agentului termic, izolate sau neizolate şi respectiv transferate prin elementele de construcţie. Potrivit aceluiaşi act normativ cheltuielile cu consumurile comune se repartizează proporţional cu cota-parte de proprietate indiviză care îi revine fiecărui proprietar. Până în prezent valoarea procentuală a cheltuielilor comune de încălzire a fost stabilită la minim 20% din totalul valorii de energie termica înregistrata de contorul de branşament.

Mădălina Buzatu si Petco Uzunov in calitate de vicepreşedinţi ANPSC:

„Încă din februarie 2008, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice impunea prin măsuri de conformare tuturor prestatorilor autorizaţi de servicii de repartizare  ca valoarea cotei cheltuielilor comune să fie de cel puţin 20%, dar în nici un caz mai mică decât raportul din suprafaţa echivalentă termic (SET) a părţii comune (inclusiv cu instalaţiile de încălzire din subsolul tehnic al blocului) şi SET total instalat în condominiu.”

Citeste tot articolul »

Acest post a fost postat in categoria: Noutati