Arhiva pentru iunie, 2010
Organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
marți, iunie 29, 2010 19:34
In cadrul seminariilor complet gratuite adresate membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari, Joi, 01.07.2010, ora 09.00, la Teatrul Municipal Bacovia din Bacau (Str. Iernii, nr.7) are loc o intalnire dedicata: Organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari!
Dezbaterile vor viza:
- Rolul autoritatilor nationale de reglementare, al autoritatilor locale si al agentiilor locale de monitorizare in asigurarea unor servicii publice de calitate cu tarife stabilite transparent!
- Drepturile si Obligatiile membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari;
- Drepturile si Obligatiile Furnizorului de Servicii.
Invitati:
- Reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din Bacau;
- Reprezentanti ai Autoritatilor locale;
- Reprezentanti ai furnizorilor de servicii;
- Specialisti in domeniu;
Relatia consumatorilor cu furnizorul de apa – canal!
luni, iunie 28, 2010 9:07In cadrul seminariilor complet gratuite adresate membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari (din toate sectoarele Capitalei), Miercuri, 30.06.2010, ora 11.00, la sediul ligii de la cladirea sphera (din str. Serg. Nutu Ion, nr. 44, -zona razoare- sect. 5, Bucuresti) are loc seminarul cu tema: Relatia consumatorilor cu furnizorul de apa – canal!
Dezbaterile vor viza:
- Rolul autoritatilor nationale de reglementare, al autoritatilor locale si al agentiilor locale de monitorizare in asigurarea unor servicii publice de calitate cu tarife stabilite transparent! – Prezentarea atributiilor ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), COMISARIATULUI PT PROTECTIA CONSUMATORILOR BUCURESTI, AMRESp in apararea utilizatorilor serviciului de apa canal
- Drepturile si Obligatiile membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari;
- Drepturile si Obligatiile Furnizorului de Apa Canal.
Invitati:
- Reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din Bucuresti;
- Reprezentanti ai Autoritatilor locale, ai ANRSC, ai COMISARIATULUI PT PROTECTIA CONSUMATORILOR BUCURESTI
- Reprezentanti ai Serviciilor pentru Asociatiile de Proprietari din cadrul Primariilor de Sector;
- Reprezentanti ai prefecturii municipiului bucuresti, Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, Consiliului general Al Municipiului Bucuresti,
- Invitati permanenti: radet Bucuresti, distrigaz, apa nova bucuresti, 3d romania
- Specialisti in domeniu;
Comunicat : Infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
vineri, iunie 25, 2010 13:27Cu referire la proiectul de modificare si completare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, in special scutirea de la plata penalitatilor aplicate restantierilor la plata intretinerii, (PL 245/2010 aprobat in 23.06.2010) ne exprimam urmatoarele puncte de vedere:
- Parlamentarii nu au luat in considerare nici unul din zecile de amendamente propuse de Liga Asociatiilor de Proprietari HABITAT;
- Initiativa de a scuti restantierii de la plata penalitatilor, in forma in care a fost aprobata de Camera Deputatilor, ridica urmatoarele probleme:
1. este discriminatorie fata de familiile care si-au platit la timp cotele de intretinere chiar daca se incadreaza in plafonul de 1000 lei pe membru de familie. Grav este ca aceasta intiativa transfera sarcina de asigurare a protectiei sociale de la autoritatile publice catre proprietari. Reiteram necesitatea de a stabili un sistem transparent si responsabil de asistenta sociala prin instiuirea unei alocatii pentru locuinta, adresata persoanelor cu adevarat vulnerabile si care sa fie asigurata de autoritatile publice. Scutirea de la plata penalitatilor nu sprijina in mod real familiile care inregistreaza dificultati la plata intretinerii.
2. textul legii prevede scutirea numai in cazul in care restantierii isi platesc integral datoriile in urmatoarele 12 luni de la intrarea in vigoare a actului normativ. Nu se face nici o mentiune fata de proprietarii care pot inregistra restante la o data ulterioara. De asemenea, in urmatoarele 12 luni poate exista tentatia de a nu mai plati nici o cota la intretinere, atat timp ca in cea de-a 364 zi poti plati fara nici o penalitate. Consideram ca legiuitorul nu a evaluat influenta nefasta asupra bunei functionari a asociatiilor de proprietari. Exista riscul ca aceasta facilitate sa fie interpretata ca un indemn la neplata sau la plata cu intarziere a cotelor de intretinere.
3. imixtiunea in relatiile contractuale intre asociatiile de proprietari si societatile furnizoare de servicii. Prin acest act normativ, Statul intervine si anuleaza obligatii contractuale existente, acest lucru contravenind Codului Civil, art. 969, conform caruia „conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante”. Datoriile si penalitatile nu pot fi anulate printr-o simpla stergere. Statul trebuie sa vina cu o serie de compensatii, altfel determina blocaje financiare insurmontabile.
4. prevederea prin care se anuleaza penalitatile asociatiilor catre furnizori vizeaza doar prima veriga din lantul de furnizori care contribuie la furnizarea serviciului respectiv. Concret, vor fi anulate penalitatile asociatiei fata de furnizorul de caldura, insa proiectul nu face nici o referire la penalitatile pe care acesta le are fata de furnizorii de gaze sau apa.
Problema principala o reprezinta cotele de intretinere si nu sistemul de penalitati stabilit de asociatia de proprietari. Neplata cotelor de intretinere duce la aparitia evenualelor penalitati (atat cele stabilite de asociatii cat si cele impuse de furnizori). Sugeram celor 254 de deputati care au votat pentru aceasta initiativa sa analizeze cauzele care duc la neplata cotelor, sa gaseasca modalitati de sprijinire a categoriilor defavorizate si, mai ales, sa reglementeze sisteme eficiente de directionare a suportului social catre persoanele care se confrunta cu adevarat cu dificultati.
Aspectul cu adevarat interesant al proiectului de modificare a Legii 230/2007 este ca utilizeaza ca plafon de referinta pentru care se acorda aceasta facilitate suma de 1000 lei pe membru de familie. Sa intelegem ca autoritatile considera ca acesta este plafonul corespunzator unui nivel minim de trai? Atunci de ce a fost refuzata propunerea de a nu se reduce pensiile si salariile sub 1000 lei? 1000 lei va fi plafonul pentru acordarea ajutoarelor de incalzire si a celorlalte tipuri de ajutoare sociale?
Consideram inadmisibil ca cvasi-totalitatea parlamentarilor sa opteze pentru o asemenea initiativa fara a avea consultari reale cu reprezentantii asociatiilor de proprietari si sa impuna o astfel de solutie ineficienta care doveste faptul ca nu cunosc aspecte fundamentale cu privire la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
In repetate randuri, Liga Asociatiilor de Proprietari HABITAT a solicitat scheme de ajutor pentru plata cotelor de intretinere directionate catre familiile aflate in dificultate reala. Ceea ce Parlamentul a aprobat nu reprezinta un ajutor pentru nimeni, fiind doar o metoda politicianista de pasare a responsabilitatilor si costurilor.
Construirea de locuinţe eficiente energetic, destinate închirierii la preturi accesibile!
marți, iunie 22, 2010 13:01In data de 11 iunie 2010 a avut loc, la Ramnicu-Valcea – Valcea, conferinta cu participare internationala: Construirea de locuinţe eficiente energetic, destinate închirierii la preturi accesibile! Evenimentul a fost organizat de ASOCIATIA ROMANA PENTRU LOCUINTE – CASA PLUS, LigA Asociatiilor de Proprietari – habitat si UniunEA JudeteAnA a Asociatiilor de Proprietari Ramnicu Valcea.
Au participat reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din: bucuresti, arad, timisoara, lugoj, cluj napoca, negresti oas, oradea, deva, resita, craiova, slatina, rm valcea, turnu magurele, slobozia, brasov, ploiesti, braila, galati, constanta, medgidia, cernavoda, mangalia, iasi, oradea, Borsec, Buzau, botosani, bacau, campululung muscel, pitesti, drobeta-turnu severin, tg mures, focsani.
In urma dezbaterilor s-au conturat urmatoarele solicitari:
1.Solicitam adoptarea de urgenta a unei scheme de ajutor adresata tuturor familiilor din Romania care sa asigure compensarea costului locuitului astfel incat facturile (pentru energie electrica, termica, apa, canalizare, mentenanta) sa nu depaseasca 15% din total venituri nete pe familie (masura insotita de stabilirea unor plafoane maximale ale compensarii in functie de consumul mediu anual stabilit pentru o locuinta cu o suprafata standard corespunzatoare numarului de locatari) .
2.Revizuirea cadrului legal cu privire la:
- organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari;
- reabilitarea termica;
- serviciile comunitare de utilitati publice (serviciile publice de alimentare cu energie termică, apa, canalizare, salubrizare, iluminat);
- transportul, distributia si furnizarea gazelor naturale si a energiei electrice;
- contabilitatea / fiscalitatea asociatiilor de proprietari (inclusiv obligatiile cu privire la declararea si plata la bugetul de stat);
- constructia de locuinte oferite spre inchiriere;
- dreptul la locuinta;
- asigurarea locuintelor;
- parteneriatul si participarea cetatenilor la luarea deciziilor;
- cheltuirea banului public;
- normele de convietuire sociala si organizarea si fiunctionarea politiei de proximitate (din cadrul politiei nationale) si a politiei comunitare (din subordinea autoritatilor locale);
- organizarea administrativa a Municipiului Bucuresti;
Reamintim ca in pentru toate aceste domenii Liga Habitat a depus, in nenumarate randuri, observatii si propuneri realizate cu sprijinul specialistilor, in urma consultarii celor peste 15.000 de asociatii membre!
Prin ignorarea repetata a masurilor propuse de catre Liga Habitat, autoritatile au dat dovada de incapacitate de a avea un dialog real si de lipsa de profesionalism.
Solicitam schimbarea acestei atitudini, mai ales in situatia sociala dificila in care a ajuns Romania. Doar prin eforturile tuturor se mai poate salva ceva!
Repartitoarele de costuri- solutie pentru scaderea costului incalzirii!
luni, iunie 21, 2010 11:03In cadrul seminariilor complet gratuite adresate membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari (din toate sectoarele Capitalei), Miercuri, 23.06.2010, ora 11.00, la sediul ligii de la cladirea sphera (din str. Serg. Nutu Ion, nr. 44, -zona razoare- sect. 5, Bucuresti) are loc seminarul cu tema: Repartitoarele de costuri- solutie pentru scaderea costului incalzirii!
Dezbaterile vor viza:
- Cum se poate imbunatati relatia prestatorilor cu beneficiarii serviciului de repartizare?
- Care este gradul de individualizare a consumurilor?
- Care este procentul de utilizare a repartitoarelor de costuri si in ce situatie este legislatia care reglementeaza domeniul?
Invitati:
- Reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din Bucuresti;
- Reprezentanti ai ANRSC;
- Reprezentanti ai Serviciilor pentru Asociatiile de Proprietari din cadrul Primariilor de Sector;
- Reprezentanti ai fisrmelor de repartizare de costuri;
- Reprezentanti ai Prefecturii Municipiului Bucuresti, Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, Consiliului General Al Municipiului Bucuresti,
- Invitati permanenti: Radet Bucuresti, Distrigaz, Apa Nova Bucuresti, 3D Romania
- Specialisti in domeniu;
Subventii – Ajutoare – Solutii pentru scaderea costului incalzirii!
vineri, iunie 4, 2010 13:50In cadrul seminariilor complet gratuite adresate membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari (din toate sectoarele Capitalei), Miercuri, 09.06.2010, ora 11.00, la Sala de Consiliu a Primariei Sectorului 4 Bucuresti, are loc seminarul cu tema: Subventii – Ajutoare – Solutii pentru scaderea costului incalzirii!
Dezbaterile vor viza:
- Care este situatia subventiilor pentru incalzire in iarna 2010-2011?
- Plafoanele ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor in iarna 2010-2011?
- Care sunt schemele de ajutorare stabilite la nivelul municipiului Bucuresti?
- Care este situatia reabilitarii termice in Bucuresti?
- Care este gradul de individualizare a consumurilor?
- Care este procentul de utilizare a repartitoarelor de costuri si in ce situatie este legislatia care reglementeaza domeniul?
Invitati:
- Reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din Bucuresti;
- Reprezentanti ai ANRSC;
- Reprezentanti ai Serviciilor pentru Asociatiile de Proprietari din cadrul Primariilor de Sector;
- Reprezentanti ai fisrmelor de repartizare de costuri;
- Reprezentanti ai Prefecturii Municipiului Bucuresti, Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, Consiliului General Al Municipiului Bucuresti,
- Invitati permanenti: Radet Bucuresti, Distrigaz, Apa Nova Bucuresti, 3D Romania
- Specialisti in domeniu;